9.Sınıf Türk Edebiyatı Ekoyay Yayınları 33.- 34.Sayfa Cevapları
TÜM SINIFLARA AİT DERS ve ÇALIŞMA KİTAPLARI CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Sayfa 33

Hazırlık

a)Bir edebi metinde anlatılanların olduğu gibi yaşanması mümkün değildir. Yazar ya da şair, yaşanmış bir olayı kendi hayal gücünün süzgecinden geçirerek yeniden kurgular. Örneğin yaşanmış olayın içinde olmayan hayali karakterlere veya olaylara yer verebilir. Bunu yapmasındaki amaç, eserin vereceği mesajı güçlü kılmak ve eseri daha etkileyici bir hale getirmektir.
b)Edebi metinlerde yer alan olay ve kahramanların benzerlerine gerçek hayatta rastlayabiliriz. Çünkü edebi metinlerin  çoğu konularını insan ve toplum gerçeklerinden alır

Sayfa 34

1)Roman ve hikayeler insan yaşamının belli bir kesintisini konu alır. Ancak bu kesit birebir gerçeği değil, gerçeğe uygun olan hayal gücünü yansıtır.
2)Yazara göre edebiyat dış dünyaya ait gerçekliği kurmacaya dönüştürür ve sanatsal bir üslup kullanarak ifade eder.
3)Yazara göre edebi metnin özellikleri;
Edebiyatın başka bilimlere ihtiyacı vardır. Edebi metnin temel malzemesi dildir. Edebi metnin merkezinde “insan” vardır. Duygu, düşünce ve hayal gücüne dayanır. Amacı “güzel” olanı ortaya koymaktır. Yaşayan toplumun ya da geçmişteki insanların tüm özelliklerini yansıtır. Kullanılan kelimeler hayata ait olan kelimelerdir.
4)Metinde edebi eserlerin varlık sebebi, insan yaşamına ayna tutmasıdır.
5)Yazar, “Bir sanat eserinin kurgusal dünyasına dalan insanın gerçek hayatla sanat arasında, ayrımdan çok benzerlik bulacağı muhakkaktır.” Sözüyle edebi metinlerin yazıldıkları dönemle ilişkili olduğunu ifade etmiştir.
6)Yapı birimleri cümleler ve paragraflardır. Bu birleşimde bağlaçların, kelime gruplarının ve cümle öğelerinin de payı vardır.
7)Göndergesel işleviyle kullanılmıştır.
ekoyay edebiyat 9.sınıf ile ilgili görsel sonucu
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları calisma-derskitabicevaplari.com'a aittir.

, ,

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

d. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar