9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Koza Yayınları 13. Sayfa Cevapları
TÜM SINIFLARA AİT DERS ve ÇALIŞMA KİTAPLARI CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Sayfa 13 

Coğrafyacılar, coğrafya biliminin doğal unsurlarla insan arasındaki ilişki ve etkileşimi incelediğini belirtmektedirler. Buna göre coğrafya ile yaşamınızı ve çevrenizi nasıl ilişkilendirebilirsiniz? Sınıfta tartışınız.
CEVAPCoğrafya yaşamımızıdoğrudan etkileyen bir bilimdir. Çünkü yaşadığımız yerin coğrafi özelliklerine bağlı olarak günlük yaşantımızı sürdürürüz. Bunlara örnek olarak giyim tarzımız (Sibiryada kürk, Afrika'da çıplak vb..), yaşadığımız evlerin yapısı (kerpiç, tahta, beton, vb.), yetiştirdiğimiz ürünler (muz, portakal,elma,havuç,patates,...), meşguliyetlerimiz yani yaptığımız işler (balıkçılık, hayvancılık, çiftçilik, ...) vb kısaca yaşam için gerekli tüm koşulları her yönü ile etkiler. 

Coğrafya bilimi sayeseinde dünyamızı ve ülkemizi tanıma fırsatı buluruz. Coğrafya bize ülkemizin gelişmesine nasıl katkıda bulanacağımız bilgiler vererek sorumluluk kazanmamıza öncülük eder.

Coğrafya sayesinde ülkemizin jeopolitik konumu bilmekte ve bu konuma bağlı olarak Türkiye'nin önemini öğrenmekteyiz. Ayrıca yine gerek yer altı gerek ise yer üstü kaynaklarımızın neler olduğunu biliriz ve bu kaynakları nasıl değerlendirebileceğimizi ve nasıl bilinçli olarak kullanabileceğimizi öğreniriz. 

Kısacası günlük yaşamımızda gerek ülkemizde olsun gerek dünyada olsun gelişen ve değişien tüm etkenlere karşı alınabilecek önlemler hakkında coğrafya bilimi bize yardımcı olur. Bunların arasında komşu ülkelerimizi tanıma fırsatımız olur ve onların önemli yerlerini bilebiliriz. 


Şekil 1.1'i inceleyiniz. Şekilde hangi unsurlar dikkatinizi çekmektedir? Bu unsurların bir sürecin sonunda oluştuğunu, süreklilik ve değişim içinde olduğunu söyleyebilir misiniz? Doğal unsurların her birini ayrı birer doğal sistem olarak tanımlayabilir miyiz?

Çevrenizdeki doğal unsurları düşününüz. Bunlar birbirlerini ve insanın yaşamını nasıl etkiliyor? Örnek vererek açıklayabilir misiniz?



Resimde bazı doğa olayları olmuştur. mesela  toprak kayması vb şeyler gibii gördüüme göre  yanardağdan alvler sıçramış ve yangın olmuş  sanırım düşüncelerim bu kadar şimdi bir de anlatayım.Bu gördüğümüz olayda doğal unsurların insan hayatını kötü şekilde tetikliyor .Bazı doğal unsurlarda iyi tetikliyor doğal unsurları herbirini ayrı birer doğal sistem olarak tanımlayabiliriz..

Coğrafya konuları içinde doğal sistemlerin yerini anlamak için kutucuklar içindeki soruları inceleyiniz. Bu soruların cevapları doğal sistemlerin coğrafyadaki yerini belirler. Yaşadığınız yerin doğal sistemleri için aynı soruları sorarak cevaplarınızı sınıfta tartışınız.

Toprak
Toprağın oluşumunda ve yeryüzündeki dagılışında hangi faktörler etkilidir? Toprak insan yaşamını nasıl etkiler?

Toprağın oluşumunda ve toprağın belli özelliklerinin ortaya çıkmasında bazı faktörler etkili olmuştur. Bu faktörlerin başlıcaları;İklim etkisiAna kaya etkisiYer şekillerinin etkisiBitki örtüsüZamanİklim, ana kaya, topoğrafya, bitki örtüsü, zamanToprak yeryüzünün dışını kaplar.insana e tkileri ise insan yaşamını kuvvetle etkileyecek güce sahip olmsdı.

Hangi yeryüzü şekilleri, hangi doğal unsurların etkisiyle oluşur? Yeryüzü şekillerinin insan  yaşamındaki yeri nedir?
Yağmur; Bir su döngüsüdür. Kışın dağların üzerinde karların kalması gerçekleşir.

Deniz Dalgaları; Kıyı oluşumunda etkisi vardır.Falez

Rüzgar; Mantarkaya (Şeytan masası), Tafoni, Şahit kayalar, 
9 coğrafya ile ilgili görsel sonucu
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları calisma-derskitabicevaplari.com'a aittir.

, ,

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

d. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar