9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Koza Yayınevi Sayfa 23
TÜM SINIFLARA AİT DERS ve ÇALIŞMA KİTAPLARI CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Koza Yayınevi Sayfa 23

1.    Farklı harita örnekleri bularak kullanılış amaçlarını ve içerdikleri bilgileri inceleyiniz. Bunların hangi yöntemler kullanılarak oluşturulduğunu araştırınız.
- Topoğrafya Haritaları

İzohips (eş yükselti) eğrisi yöntemi ile yapılır. Araziyi ölçekleri oranında ayrıntıları ile gösterirler. Ölçekleri 1 / 20.000 ile 1 / 500.000 arasında değişir. 1 / 20.000'den büyük ölçekli olanlar kadastro işlerinde ve askeri amaçlarla kullanılır. Bu haritalardan ölçek, uzunluk alan ve eğim hesaplamada yararlanılır.

- Fiziki Haritalar

Fiziki haritalar, yeryüzünün kabartı ve çukurluklarını gösteren orta ya da büyük ölçekli haritalardır.

Fiziki haritalar hazırlanırken eş yükselti ve eş derinlik eğrileri geniş aralıklarla geçirilir. Bu aralıklar çeşitli renklerle boyanır. Yükseltiler genellikle yeşil, sarı ve kahverenginin çeşitli tonları ile, derinlikler ise açıktan koyuya mavi rengin tonları ile gösterilir.

- Siyasi ve İdari Haritalar

Yeryüzünde veya bir kıtada bulunan ülkeleri, bir ülkenin idari bölünüşünü, yerleşim merkezlerini gösteren haritalardır. Bu haritalardan uzunluk ve alan bulmada yararlanılır. Ancak yer şekilleri hakkında bilgi edinilemez.

- Duvar ve Atlas Haritaları

Eğitim ve öğretim amacına yönelik haritalardır. Ölçekleri 1 / 1.100.000'dan daha küçüktür. Dünya'nın tümünü, kıtaları veya ülkeleri gösterirler.

2.    Atlasınızdaki Türkiye fiziki haritasından yararlanıp yaşadığınız yer ve çevresinin ana yer şekillerini (dağ, ova, plato vb.) belirleyerek defterinize yazınız.

3.    Ramazan boyunca televizyonlarda iller için farklı iftar saatleri verilir. Bunun nedenini araştırınız. Aydın ile Siirt’in koordinatlarını bularak bu iki il arasındaki zaman farkını belirleyiniz.
Güneş doğudan doğar batıdan batar ve yani doğudaki illerde güneş erken battığından akşam ezanı erken okunur batıya geldikçe bu saat ilerler ve 1.30 saati geşmeksizin saat farklılıkları oluşur

Yaşadığınız ilin ve bölgenin sınırlarının nerelerden geçtiğini öğrenmek için kullanacağınız haritanın hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Siyasi Haritadır. Devletlerin ülke, sınır ve il-bölge sınırlarını gösterir.


Bir bölgenin doğal kaynaklarının, ürünlerinin neler olduğunu herhangi bir haritadan öğrenebilir misiniz? Niçin? Cevapları yorum alanından tartışınız.

•    Yerleşime açılacak yeni bir yerde yerleşim planı neye göre yapılır? Bunun için herhangi bir harita kullanılabilir mi?
Yerleşim planı bitki örtüsü ilkim sanayi vs.harita kullanılır. O yerin fiziki haritasına bakılır.


•    Kurtuluş Savaşı’nda yurt savunmasında Atatürk ve arkadaşlarının kullandığı haritaları hiç incelediniz mi? Bu haritaların özellikleri nelerdir?
Bulundukları bölgedeki dağları, ovaları, akarsuları gösteren fiziki haritalar kullanıyorlar

9 coğrafya ile ilgili görsel sonucu
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları calisma-derskitabicevaplari.com'a aittir.

, ,

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

d. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar