6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Evren Yayınları 63.Sayfa Cevapları
TÜM SINIFLARA AİT DERS ve ÇALIŞMA KİTAPLARI CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Gözden Geçirme"Millet ve kahraman çocuklarından meydana gelen ordu, o derece
birbiriyle kaynaşmıştır ki dünyada ve tarihte bunun örneği çok enderdir. Bu millî görünüş ile daima övünebiliriz."
Atatürkçülük, 1. Kitap, s. 197.

Atatürk'ün sözünden anladıklarınızı açıklayınız


CEVAP: Malazgirt savaşı 1071 1. Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı ve Türkler kitleler halinde göç etmeye başladılar 2. Anadolu'da Türk tarihi başladı 3. Anadolu'da Beylikler kurulmaya başlandı. 4. Selçukluların ve Türklerin İslam dünyasındaki saygınlıkları arttı Miryokefalon savaşı 1176 1. Bizans'ın Türkleri tek başına Anadolu'dan atmak ümidi kalmad.

İstanbul'daki Harbiye Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığını gezen birisi, bu müzede nelerle karşılaşabilir? Bu müzeyi hangi duygu ve düşünceler içerisinde gezer?
Müzede karşılaşacağımız bölümler:
1. Giriş Salonu:
Burada Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi binasının maketi ve müze koleksiyonundan seçme bazı objelerin yer aldığı Tanıtım Vitrini bulunur.


2. Tanıtım Salonu:
Bu salonda, Askeri Müzenin tarihi; 1846’dan günümüze kadar uzanan bir periyot içinde çeşitli fotoğraf, belge ve yayınlarla belgesel olarak anlatılmaktadır.


3. Atıcı Silahlar Salonu:
Bu salonda ok ve okçulukla ilgili eserler sergilenmektedir. 17-19.yy. arasındaki Osmanlı ok ve yayları, ok hedefleri, ok-yay muhafazaları, yay germe gereçleri, ok yatakları, yayı gererken parmağa takılan şestler salonun asıl eserleridir.


4. Binicilik Salonu:
19.-20.yy. binicilik ve süvari sınıfı ile ilgili malzemeler sergilenmektedir. Eyerlerde Alman, İngiliz tipinde yapılmış Türk eyerleri çoğunluktadır.


5. Fatih ve Yavuz Köşesi:
Fatih Sultan Mehmet (1451-1481) ve Yavuz Sultan Selim (1512-1520)’in atlı mankenleri,İstanbul’un fethinde Osmanlı gemilerinin karadan Haliç’e indirilmesini gösteren panaromik maket yer almaktadır.


6. Kesici Silahlar Salonu:
Sergilenmekte olan Avrupa kökenli kesici ve delici silahların en eski örneklerini orta çağ Avrupa kılıçları ve sırıklı silahlar grubu oluşturmaktadır. 


7. Savunma Silahları Salonu :
Avrupa savunma silahlarının büyük bölümünü Avrupa miğferleri oluşturmaktadır. En eski örnekleri 14.yy.a ait olan miğferlerin, 15. ve 16.yy.lara ait örneklerinde kapalı formlar çoğunluktadır. Bir veya birkaç parçalı yüz siperlikleriyle çok çeşitli örnekleri görülebilen bu miğferlerde bezeme yoktur.


8. Atatürk Dershanesi:
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Harp Okulu ve Harp Akademisi öğrenimini Askeri Müze Binası’nda tamamlamıştır. Mustafa Kemal’in Harp Akademisi 3. Sınıfını okuduğu dershane Atatürk anısına düzenlenmiş ve Atatürk’ün okul yaşamı ile ilgili fotoğraf ve belgeler de bu sınıfta sergilenmektedir.


9. Ateşli Silahlar Salonu:
16.yy.dan 20.yy. başına kadar yapılmış çeşitli Avrupa ve İslam ateşli silahları bulunur. Bunlar Fitilli, çakmaklı, kapsüllü ve iğneli olmak üzere gelişim gösteren tüfek ve tabancalardan oluşur.


10. Top Maketleri ve Küçük Çaplı Top Teşhir Salonu:
15 – 20. yy.lar arasına tarihlenen Osmanlı dönemi ahşap ve metal top modelleri ile yabancı devletlere ait modeller yer almaktadır.


11. Somali-Bosna-Kosova -İç Güvenlik Salonu:
Bu bölümde, Birleşmiş Milletler kararı gereği barışı korumak amacıyla Somali, Bosna ve Kosova’da görev yapan Türk Birliklerine ait sancak, üniforma, nişan ve madalya gibi malzemeler ile fotoğraflar sergilenmektedir.


12. Askeri Kıyafetler Salonu:
Osmanlı Devletinde Yeniçeri Ocağı’nın kurulması ile birlikte orduda görev yapan kişilerin ayrı bir kıyafet giymeleri kabul edilmiştir. Başlangıçta kıyafet tespitinde elbiseden çok başlıklara önem verilmiş ve askeri barışta halktan, savaşta ise düşmandan ayırmaya yarayacak başlıklar kullanılmıştır.


13. Bayrak ve Sancaklar Salonu:
Bu salonda Osmanlı İmparatorluğuna ait sancaklar, Cumhuriyet Dönemine ait Alay Sancakları ve yabancı devletlere ait bayraklar sergilenmektedir.


14. Çadırlar Salonu:
Askeri Müze’deki çadırların tümü Osmanlı İmparatorluğu dönemine aittir. En erken örnekleri 17.yy.dan başlayan çadır ve çadır parçalarından oluşur.


15. Şehitler Galerisi:
Bu bölüm tarih boyunca bağımsızlıkları ve Vatan toprağı uğruna büyük zaferler kazanırken, yine aynı uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimize atfedilmiştir.

Diğer Salonlar ise;
16. Meşrutiyet Salonu, 17. I. Dünya Savaşı Salonu, 18. Çanakkale Savaşı Salonu, 19. Kurtuluş Savaşı Salonu, 20. Kore-Kıbrıs Salonu, 21. Etnoğrafik Eserler Salonu, 22. Genelkurmay Başkanları Salonu, 23. Kenan Evren Salonu, 24. Atatürk Salonu, 25. Mehter Enstrümanları Salonu, 26. Harbiye Hamamı, 27. III. Selim Köşesi, 28. Fermanlar, Beratlar, Yazma Eserler Salonu.Halka Açık Mehter Konserleri: 500 kişilik modern Atatürk salonunda müzenin açık olduğu günlerde (Pazartesi-Salı dışında) her gün 15.00 – 16.00 saatleri arasında Mehterin tarihçesini anlatan İngilizce ve Türkçe multivizyon ile 20’şer dakikalık iki seans halinde verilen konser ilgi görmektedir.Askeri Müze Ziyaret Gün ve Saatleri: Dini bayramların birinci günü, yeni yılın ilk günü yanı sıra Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Ziyarete açık olan her gün Saat 15:00-16:00 Mehter Takımı konseri vardır.





Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların ve haberlerin tüm hakları calisma-derskitabicevaplari.com'a aittir.

, ,

0 yorum

LÜTFEN YORUMLARINIZI YAZINIZ

d. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar